wtorek, 19 listopada 2013

B jak ...


    ... babeczki ! Własnoręcznie wykonane i ozdobione przez małych pomocników mamusi :) Dzień wcześniej. Poza babeczkami, kanapka B z serem valbon, bałwan, biedronki z pomidorków koktajlowych i nori, banan z oczami i uśmiechem. Ostatnie to jabłka które miały przypominać balony, czerwona kulka to właśnie balon, dekoracja do ciast i tortów. Niezbyt przypomina balon ;)


Polecam przepis na pyszne babeczki potrójnie czekoladowe i sos czekoladowy z bloga mojewypieki.com

Składniki na 12 sztuk:
  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
  • 100 g białej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
  • 2 duże jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g brązowego cukru
  • 85 g masła, roztopionego
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)

Polewa czekoladowa:
  • 75 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 75 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać do punktu wrzenia, ściągnąć z palnika. Natychmiast dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz