czwartek, 28 października 2021

Japonia - Sushi wariacje





Kanapki Onigiri. Ciasteczka Matcha Mochi. Omlet Tamagoyaki. Kurczak panierowany. Orzechy w karmelu.
 Onigiri jest jedną z popularniejszych przekąsek w Japonii. Onigiri, to nadziewane ryżowe kulki, które japońskie mamy przygotowują swoim pociechom do szkoły, a miłośnicy pieszych wędrówek zabierają na drogę, jako praktyczną, pożywną przekąskę.
 Mochi (jap. ) tradycyjne japońskie kluski/ciastka robione z klejącego ryżu, ale także z mochiko, czyli mąki ryżowej, podobne do dango, często nadziewane pastą ze słodkiej, czerwonej fasoli anko lub truskawek, obtoczone w czarnym sezamie goma, sojowym proszku kinako albo zabarwione na zielono poprzez dodatek sproszkowanych liści yomogi. W moim przypadku zabarwione herbatą Matcha.



Tamagoyaki są lubiane niemal przez wszystkich mieszkańców Japonii – od zabieganych pracusiów po maluchy, którym rodzice pakują pokrojone w plasterki omlety do śniadaniowych pudełek bento. 
Sushi balls to szybka wersja sushi bez zawijania i krojenia. Zamiast tego jest tworzenie kulek z wodorostami i dodatkami. Obok orzechy arachidowe, które zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. W środkowej części pudełka M&Ms brownie, całkiem smaczna nowość. W pojemniczku z pandą znajduje się sos kabayaki, nasz ulubiony. Do picia 12 już letnia córka zabiera matcha latte czyli japońską herbatę z napojem kokosowym Alpro oraz cukrem waniliowym.

Pomysł na kulki pochodzi ze strony:

 https://kukbuk.pl/przepisy/sushi-balls/

Informacje na temat Matchy znajdziecie;

https://moyamatcha.com/japonska-zielona-herbata-moya-matcha/czym-jest-matcha/

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz