Tarta z jabłkami i kruszonką (z musli i płatkami owsianymi) na spodzie z kaszy jaglanej to połączenie dwóch przepisów : 1 i 2
Składniki na spód:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta kardamonu (dodałam cukier waniliowy zamiast kardamonu)
Składniki na nadzienie:
- 4 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 20 g masła
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Kaszę zalać dwoma szklankami wody i zagotować. Gotować przez 15 minut często mieszając. Zmiksować kaszę blenderem i odstawić do ostygnięcia.
Jabłka pokroić na plasterki i wrzucić na nagrzanego woka. Smażyć na suchym woku przez 10 minut, potem wyłączyć gaz i przykryć wok przykrywką. Zostawić jabłka na 10 minut, by zmiękły.
Do kaszy dodać jajka, cynamon i kardamon, wymieszać. Formę do tarty natłuścić i wyłożyć na nią kaszę. Do miękkich jabłek dodać cukier i cynamon, wymieszać i wyłożyć na tartę. Całość posypać mąką tortową i oblać stopionym masłem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 - 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz