czwartek, 2 października 2014

Tarta z jabłkami i kruszonką na spodzie z kaszy jaglanej


     Tarta z jabłkami i kruszonką (z musli i płatkami owsianymi) na spodzie z kaszy jaglanej to połączenie dwóch przepisów : 1 i 2 


Składniki na spód:

- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta kardamonu  (dodałam cukier waniliowy zamiast kardamonu)

Składniki na nadzienie:

- 4 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 20 g masła
- 0,5 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Kaszę zalać dwoma szklankami wody i zagotować. Gotować przez 15 minut często mieszając. Zmiksować kaszę blenderem i odstawić do ostygnięcia. 

Jabłka pokroić na plasterki i wrzucić na nagrzanego woka. Smażyć na suchym woku przez 10 minut, potem wyłączyć gaz i przykryć wok przykrywką. Zostawić jabłka na 10 minut, by zmiękły.

Do kaszy dodać jajka, cynamon i kardamon, wymieszać. Formę do tarty natłuścić i wyłożyć na nią kaszę. Do miękkich jabłek dodać cukier i cynamon, wymieszać i wyłożyć na tartę. Całość posypać mąką tortową i oblać stopionym masłem. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 - 50 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz