Zupa mleczno-dyniowa polecam.
Ugotuj.to
45 dag obranego i oczyszczonego miąższu dyni
4 szklanki mleka
1 łyżeczka posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
po szczypcie cynamonu i soli
Zacierki:
2/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
Dynię opłukać, pokroić w kostkę, zalać 3/4 szklanki gorącej wody, gotować 15 min, a następnie zmiksować.
Przygotować zacierki: z mąki i jajka zagnieść ciasto i skubać drobne kluseczki. Mleko zagotować, wrzucić zacierki i gotować 2 min od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię. Dodać dynię, cukier i sól, a na końcu - migdały, cukier waniliowy i cynamon.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJustiii
Jest smaczna, zdrowa i ładnie pachnie wanilią. :)))
OdpowiedzUsuń