czwartek, 18 września 2014

Zupa mleczno-dyniowa


        Zupa mleczno-dyniowa polecam.

Ugotuj.to
45 dag obranego i oczyszczonego miąższu dyni
4 szklanki mleka
1 łyżeczka posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
po szczypcie cynamonu i soli

Zacierki:
2/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko

Dynię opłukać, pokroić w kostkę, zalać 3/4 szklanki gorącej wody, gotować 15 min, a następnie zmiksować.
Przygotować zacierki: z mąki i jajka zagnieść ciasto i skubać drobne kluseczki. Mleko zagotować, wrzucić zacierki i gotować 2 min od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię. Dodać dynię, cukier i sól, a na końcu - migdały, cukier waniliowy i cynamon.

2 komentarze: