czwartek, 4 września 2014

Ciasto Marchewkowo-Czekoladowe



      Kanapka z szynką, odrobiną parmezanu tartego, majonezem, sałatą i jajkiem wycięta foremką. Obok młoda marchew, makaron Mickey i Minnie. Na deser Ciasto marchewkowo - czekoladowe. 






Przepis http://www.cukrowawrozka.pl/babeczki-marchewkowo-czekoladowe/


Na ok. 12 babeczek:
300 g startej na drobnych oczkach marchewki
300 g mąki
4 łyżki kakao
100 g posiekanej drobno czekolady mlecznej lub deserowej
3/4 szklanki cukru (dałam pół szklanki)
100 ml oleju
2 jaja
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu

Krem: (Moje są bez ale pewnie z kremem są jeszcze pyszniejsze)
400 g twarożku śmietankowego
100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g czekolady mlecznej lub deserowej
 
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem, czekoladą i kakao.

Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy olej i wanilię. Do masy dodajemy na zmianę mieszankę mąki i marchewkę. Miksujemy krótko do uzyskania jednolitego ciasta.

Nakładamy je do foremek i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy do całkowitego ostygnięcia.

Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i wanilią.

Czekoladę topimy na parze i lekko przestudzoną stopniowo dodajemy do masy serowej. Na koniec dolewamy do niej śmietankę, miksując do uzyskania gładkiego kremu. Wyciskamy go za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy. Jeśli takowych sprzętów nie mamy, można do po prostu rozsmarować na babeczkach. :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz