Szarlotka z kruszonką
180g gotowych do spożycia suszonych moreli
2 jabłka winne, obrane, oczyszczone z gniazd i pestek i pokrojone na małe kawałki
150ml soku jabłkowego
starte pasemka skórki z 1 pomarańczy (nie dodałam)
250g margaryny (użyłam masła)
75g drobnego jasnobrązowego cukru
180g pełnoziarnistej (razowej) mąki (użyłam takiej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g siekanych mieszanych orzechów (dodałam głównie migdały, ale też orzechy nerkowca i orzechy laskowe)
1. Rozgrzej piekarnik do 180st C. Lekko natłuść płytką prostokątną blachę do ciasta o wymiarach 23x28cm.
2. Włóż do rondla morele, jabłka, skórkę pomarańczową, zalej sokiem jabłkowym i gotuj na małym ogniu przez 10min. Lekko ostudź mieszankę, po czym zmiksuj ją mikserem na jednolitą masę.
3. W dużej misce ubij margarynę z cukrem, następnie domieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i orzechy.
4. Wyłóż przygotowaną blachę połową ciasta. Łyżką rozsmaruj na niej i wygładź masę jabłkowo-morelową. Pozostałą część ciasta rozkrusz po wierzchu, lekko dociskając.
5. Piecz szarlotkę przez 30minut, aż nabierze złotej barwy. Pokrój ją jeszcze w blasze na 16 kawałków i przełóż na metalową kratkę do wystudzenia. Szarlotkę można przechowywać w hermetycznym pojemniku przez tydzień.
Przepis z książki KUCHNIA DIABETYCZNA Świat Książki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz