poniedziałek, 27 września 2021

Europejski Dzień Języków - Kanelsnurrer


   Domowa produkcja norweskich drożdżowych bułeczek z cynamonem. 

Z okazji tegorocznego Dnia Języków Obcych moje dziecko zabrało norweskie bułeczki z uwagi na to, iż kolejny raz klasa córki wylosowała Norwegię aby zaprezentować zwyczaje tego kraju. 

52 sztuki zniknęły w oka mgnieniu :)

Bułeczki cynamonowe to jedne z najbardziej popularnych drożdżowych wypieków w Norwegii. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, Idealne do kawy czy mleka. Sprawdzają się na wycieczkach. Można je również zamrozić.

Najczęściej spotykaną nazwą bułeczek cynamonowych jest kanelboller (kanel – cynamon, boller – bułeczki), ale spotkamy też określenie kanelsnurrer (snurrer – zawijańce) lub też skillingsboller (skilling – szyling). Jednak wszystkie łączy to, że są to zawijane drożdżowe bułeczki przekładane masą z masła, cynamonu i cukru.





                                       












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz