Domowa produkcja norweskich drożdżowych bułeczek z cynamonem.
Z okazji tegorocznego Dnia Języków Obcych moje dziecko zabrało norweskie bułeczki z uwagi na to, iż kolejny raz klasa córki wylosowała Norwegię aby zaprezentować zwyczaje tego kraju.
52 sztuki zniknęły w oka mgnieniu :)
Bułeczki cynamonowe to jedne z najbardziej popularnych drożdżowych wypieków w Norwegii. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, Idealne do kawy czy mleka. Sprawdzają się na wycieczkach. Można je również zamrozić.
Najczęściej spotykaną nazwą bułeczek cynamonowych jest kanelboller (kanel – cynamon, boller – bułeczki), ale spotkamy też określenie kanelsnurrer (snurrer – zawijańce) lub też skillingsboller (skilling – szyling). Jednak wszystkie łączy to, że są to zawijane drożdżowe bułeczki przekładane masą z masła, cynamonu i cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz